Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Vuokra-asunnon loppusiivous poismuutettaessa

Vuokralaisen tehtäviin kuuluu vuokra-asunnon kunnosta ja siisteydestä huolehtiminen koko vuokrasuhteen keston ajan. Mitä parempaa huolta olet asunnosta pitänyt asumisaikanasi, sitä helpommalla pääset myös loppusiivouksen suhteen.

Tältä sivulta löydät muuttosiivousta helpottavan muistilistan, jonka avulla loppusiivous tulisi tehdä. Poismuuttaessasi asunnon tulee olla huolellisesti siivottu siten, että se on valmiina seuraavalle asukkaalle hänen muuttaessa sisään. Varaa siivoukselle runsaasti aikaa äläkä jätä sitä yksinomaan muuttopäivälle.

Loppusiivouksessa puhdistettavat kohteet:

 • Lattiapintojen imurointi ja pyyhintä nihkeällä liinalla. Poista myös mahdolliset tahrat. Huomioi lattiamateriaali käytettävän pesuaineen valinnassa. Älä käytä liian märkää liinaa, jotta lattia ei vaurioidu.

 • Keittiökalusteiden, ovien ja tasojen pyyhintä sekä tahrojen poistaminen. Puhdista keittiöallas ja hana huolellisesti. Huolehdi myös, että keittiön kaapistojen sisätilat ovat puhtaat. Puhdista lopuksi huolellisesti myös allaskaappi ja jätevaunu sekä jätesangot.

 • Puhdista kiinteät keittiökoneet seuraavasti:
 1. Puhdista pinttymät liesitasosta keraamisen lieden puhdistusaineella ohjeiden mukaan.
 2. Puhdista uuni uuninpesuaineella ja pehmeällä sienellä. Uunin pohjan pinttymät lähtevät parhaiten antamalla uuninpesuaineen vaikuttaa ensin pari vuorokautta. Myös pinttyneet uunipellit ja -ritilä voi liottaa samalla aineella uunissa ennen puhdistusta.
 3. Mikäli huoneistoosi kuuluu kiinteä mikroaaltouuni, puhdista myös sen sisäpuoli huolellisesti ohjeiden mukaan.
 4. Puhdista ja sulata jääkaappi-pakastin ohjeiden mukaan. Ole itse paikalla valvomassa, ettei vettä valu lattialle. Jätä sammutetun jääkaappi-pakastimen ovet auki, jotta sisätilat eivät homehdu. Imuroi myös jääkaapin alapuoli ja tausta pölystä.
 5. Muista puhdistaa myös liesituulettimen rasvasuodatin irrottamalla se ja pesemällä käsin tai tiskikoneessa ilman tiskiainetta.
 6. Puhdista lopuksi myös astianpesukone puhdistamalla sen suodatin ohjeiden mukaan, pyyhkimällä sen tiivisteet ja pesemällä se tyhjänä astianpesukoneen puhdistusaineen kanssa. Jätä koneen luukku lopuksi raolleen, jotta sisätilat kuivavat.
 •  Kylpyhuoneen ja mahdollisen saunan pesu. Muista WC:n, pesualtaiden sekä suihkutilojen huolellinen puhdistaminen kohteisiin tarkoitetuilla pesuaineilla. Pyyhi suihkutilan seinät, suihkuseinä sekä kylpyhuoneen lattia huolellisesti. Huolehdi myös lattiakaivon puhdistamisesta ohjeiden mukaan.

 • Kaappien ja mahdollisen vaatehuoneen tyhjennys ja puhdistus sekä mahdollisten tahrojen poisto. Kaappeihin ei tule jäädä pölyä, roskia tai tavaroita. Huomioi myös mahdollisen parvekkeen ja häkkivaraston siisteys.
 • Ilmanvaihtokanavien tulo- ja poistoventtiilien puhdistus tulee tehdä pyyhkimällä näkyvä pöly tiskirätillä ja miedolla pesuaineella. Poista myös pöly ja mahdolliset tahrat ovista, ovenpielistä, katkaisimista, pistorasioista ja maalatuilta seiniltä siten, että huoneiston yleisilme on siisti. Maaliseinissä olevia pinttymiä voi pyyhkiä varovasti astianpesuaineella ja kostealla rätillä.

Tarpeen mukaan loppusiivouksessa puhdistettavat kohteet:

Näiden siivous riippuu puhdistettavan kohteen likaisuusasteesta. Jos olet pitänyt asunnostasi hyvää huolta ja siivonnut kohteet säännöllisesti, näitä ei välttämättä tarvitse suorittaa enää loppusiivouksen yhteydessä (elleivät ole likaisia):

 • Ikkunoiden pesu: Ikkunoiden tulee olla puhtaat ja kirkkaat. Talvisaikaan riittää vain pesu sisäpuolelta.
 • Keittiön altaan ja kylpyhuoneen altaan hajulukkojen puhdistus: Mikäli altaat eivät vedä kunnolla, avaa hajulukko viemärinavausaineella. Mikäli tämä ei auta, pyydä huoltoyhtiötä avaamaan tukkeutuneet viemärit (kuuluu nykyisin taloyhtiön huoltovastuun piiriin).
 • Parvekkeen siivoaminen: Imuroi tai kopistele mahdollinen huoneistoon kuuluva kiinteä parvekematto, jos se on likainen. Mikäli parvekkeella ei ole lasitusta ja se on täynnä lunta, lapioi myös lumet.

Muuta huomioitavaa:

 • Mikäli tuuletat asuntoa, älä jätä ikkunoita auki luovutettuasi huoneiston
 • Jos havaitset vaurioita asunnossa, joista ei ole ilmoitettu vuokranantajalle, ilmoita niistä heti jotta ne ehditään mahdollisesti korjata ennen seuraavan vuokralaisen sisäänmuuttoa.
 • Asuntoon ei tule jäädä mitään omia huonekaluja tai roskia luovutuksen jälkeen - mahdollisesti hävitettäviä huonekaluja ei saa jättää myöskään taloyhtiön jätekatokseen vaan sinun tulee huolehtia niiden toimittamisesta asianmukaisesti kierrätykseen
 • Huolehdi myös häkkivaraston tyhjentämisestä sekä muista ottaa mukaasi myös mahdolliset ulkoiluiluvälinevarastoon jättämäsi tarvikkeet (polkupyörä, sukset tms.)

Kiitokset huolellisesti tehdystä loppusiivouksesta!