Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Kun asumistarpeesi on muuttunut ja vuokrasopimuksen irtisanominen tulee ajankohtaiseksi, voit tehdä irtisanomisilmoituksen myös tätä kautta. Vuokranantaja vahvistaa irtisanomisesi vastaanotettuaan sen, jolloin se on toimitettu todisteellisesti. Mikäli et saa vahvistusta irtisanomisesta kolmen arkipäivän kuluessa, ole yhteydessä vuokranantajaan varmistuaksesi irtisanomisen perilletulosta.

Huomioitavaa ennen irtisanomista:

  • Voit irtisanoa vuokrasopimuksen vasta vuokrasopimuksessa mainittuna ensimmäisenä irtisanomispäivänä (yleensä 12 kk sopimuksen alkamisesta) tai sen jälkeen, jolloin irtisanomisaika on 1 kk. (HUOM! Mikäli tiedät irtisanomisestasi aiemmin, ilmoita siitä kuitenkin vuokranantajalle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.)

  • Irtisanoessasi vuokrasopimuksen, irtisanomisaika alkaa aina tiedonantokuukauden viimeisestä päivästä lukien. (Esimerkiksi jos irtisanot vuokrasopimuksen 13.7.2019 irtisanomisaika alkaa 31.7.2019 ja vuokrasopimus päättyy 31.8.2019.)

  • Huomioithan, että muuttopäiväksi on vuokrasopimuksessa yleisimmin sovittu vuokrasopimuksen päättymispäivä, joka on kuun viimeinen päivä. Edellisessä esimerkissä muuttopäivä olisi tällöin 31.8.2019, jolloin huoneisto tulee olla luovutettuna vuokranantajan vapaaseen käyttöön huolellisesti siivottuna. (Tästä voidaan poiketa vain erikseen vuokranantajan kanssa sopimalla.)

  • Muistathan siivota huoneiston huolellisesti poismuuttajan loppusiivousohjeiden mukaisesti hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään muuttopäivään mennessä. Tämä on myös velvollisuutesi, josta on mainittu vuokrasopimuksessa. (Puutteellisesti tehty loppusiivous voi johtaa siivouskulujen pidättämiseen vuokravakuudesta.)

  • Ennen poismuuttoasi huoneistoon tehdään katselmus yhdessä vuokranantajan kanssa, jossa todetaan huoneiston kunto, kirjataan mahdolliset vauriot sekä käydään läpi mahdolliset puutteet siivouksessa. (Katselmuksen järjestäminen ennen muuttopäivää on myös oma etusi, sillä tällöin ehdit tarvittaessa myös korjata mahdolliset puutteet siivouksessa).

  • Maksamasi sopimusvakuuden tai panttaussitoumuksen palauttaminen tapahtuu sen jälkeen, kun olet luovuttanut avaimet huoneistoosi ja vuokranantaja on todennut huoneiston kunnon sekä loppusiivouksen asianmukaisuuden. Palautus tapahtuu tämän jälkeen muutaman pankkipäivän kuluessa.
  • Huomaathan, että AHVL:n mukaan vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa uusille vuokralaisehdokkaille myös asumisaikanasi erikseen kanssasi sovittavina ajankohtina. Pyrkimyksenäni on järjestää tähän liittyvät näytöt irtisanomisaikasi sisällä kanssasi joustavasti aikataulut sopien ja mahdollisimman vähän asumiskokemustasi häiriten.

  • Voit tutustua halutessasi asuinhuoneiston vuokrauslakiin (AHVL 481/95) tarkemmin tästä. Voit myös kääntyä vuokranantajan puoleen kaikissa sinua askarruttavissa kysymyksissä.

Vuokrasopimuksen irtisanomislomake:

Täytä tämä lomake huolellisesti irtisanoessasi vuokrasopimuksen:

Lomakkeen kentät, joissa on * merkki, ovat pakollisia täyttää.

Lähettämällä irtisanomislomakkeen annat suostut siihen, että irtisanominen astuu voimaan virallisesti vasta vuokranantajan vastaanotettua irtisanomisen ja vahvistettua sen sinulle, ja kuitattuasi vahvistuksen. Mikäli et saa vastausta irtisanomiseen liittyen viimeistään kolmen arkivuorokauden sisällä, otathan yhteyttä vuokranantajaan. Vaihtoehtoisesti voit tehdä vapaamuotoisen irtisanomisen kirjallisesti allekirjoitettuna ja toimitettuna vuokranantajalle sähköpostiliitteenä tai kirjeosoitteeseen.